Wegetarianin w polskiej restauracji

W ostatnich czasach powstaje coraz więcej restauracji przystosowanych pod gusta osób, które są wegetarianami. Nie zmienia to faktu, że wegetarianin w polskiej tradycyjnej restauracji niestety nie może zbyt często liczyć na coś ciekawego – wszystkie dania polskiej kuchni mają tradycyjnie w swoim składzie tłuszcze zwierzęce. Nawet jeśli weganin trafi do włoskiej restauracji, która z reguły opiera się na oliwie jako głównym tłuszczu, to jednak trudno jest mu znaleźć danie bez zwierzęcego sera, bez dodatków zwierzęcych, bez mięsa. Kończy się to niestety tym, że wegetarianin może zjeść sobie w polskiej restauracji co najwyżej sałatkę. Wegetarianin w polskiej restauracji zazwyczaj nie ma też lekkiego życia, bo nie jest mile widziany przez kelnerów – wypytuje on dokładnie kelnera o skład ciasta na pierogi, a także dokładnie o to z czego został zrobiony farsz. Jeszcze trudniej ma z pewnością osoba, która jest weganinem na polskich wakacjach podczas próby zjedzenia dania pełnowartościowego w restauracji. Wtedy wyjściem jest po prostu poproszenie kelnera o to, aby polecił kucharzowi ugotować sałatkę z owocami. Łatwiej jest na pewno wegetarianom, którzy sporadycznie zjadają w restauracjach ryby – godzą się na to aby najeść się w miejscach, w których nie ma żadnej innej możliwości na treściwy posiłek.

Dodaj komentarz