Najpopularniejsze przetwory owocowe

Wśród osób posiadających owoce z własnego sadu lub przydomowego ogródka, lub też fascynujących się zdrową żywnością, bardzo popularne stały się przetwory owocowe lub warzywne. Posiadają one bowiem duże właściwości zdrowotne i wpływają w znaczący sposób na nasze zdrowie, samopoczucie i ogólnie na nasze życie.

Przetwory owocowe wykonać można praktycznie z każdego rodzaju owoców. Ważne, aby były to surowce świeże i nie posiadały żadnych substancji chemicznych. Jedynie w tym wypadku tego typu wyroby zachowają swoje wartości odżywcze. Do najczęściej przygotowywanych przetworów należą m.in. marmolady, dżemy, konfitury oraz powidła. Zależnie od użytych do nich owoców, wykonuje się je w różnych porach roku. Tego typu przetwory służą nie tylko do bezpośredniego spożycia, można ich bowiem użyć do np. ciasta lub dodać do napojów np. herbaty. Do ich przygotowania, oprócz oczywiście świeżych owoców, nie trzeba dodawać żadnych sztucznych wspomagaczy, wystarczy jedynie odrobinę cukru do polepszenia smaku a także naturalne produkty ułatwiające gęstnienie przetworów. Przetwory owocowe wykonywane są najczęściej z takich surowców jak: truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, śliwki, agrest, morele lub gruszki.

Dodaj komentarz