Jak znaleźć kucharza do restauracji?

Restauratorzy prowadzący swoje małe biznesy niemal chórem powtarzają niejednokrotnie, że bardzo ciężko jest znaleźć dobrego kucharza do pracy. Wiele osób, które są po szkołach ceni się na tyle, żeby pracować w najlepszych restauracjach. Natomiast jeśli chodzi o kucharza ze średniej jakości umiejętnościami – zazwyczaj płaci się im niewiele, dlatego istnieje wśród takich pracowników tendencja do nieszanowania własnych obowiązków. Często na takie posady są chętne osoby, które jeszcze nie wyjechały do Anglii lub takie, które jeszcze nie postarały się o podniesienie kwalifikacji aby zarabiać więcej w renomowanej knajpie. Restauratorzy prowadzący swoje knajpki w całym kraju narzekają również na styl pracy kucharzy  – niezależnie od tego jak dobrze gotują,ich zachowanie często przyprawia o gęsią skórkę, mówi jeden z restauratorów z kaliskiej starówki. Kucharze wielokrotnie piją alkohol, dorabiają sobie na boku, nie przychodzą nagle do pracy lub spóźniają się, przez co lokal nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Często także kucharze, którzy starają się o pracę zmyślają o tym jakie były ich poprzednie miejsca pracy. Nie jest to dobra praktyka, bo właściciele restauracji z jednego miasta, zwłaszcza jeśli chodzi o niewielkie miasta znają się doskonale i sprawdzają między sobą potencjalnych pracowników. Kucharze są prawdziwą zmorą wielu lokali. Po pierwsze, potrafią przechwalać się umiejętnościami w swoim CV, a życie pokazuje, że na co dzień nie są w stanie nawet dobrze przyprawić potrawy, w której użyto doskonałych, świeżych i drogich składników.

Dodaj komentarz